Grassroots-Fotbal pe Strada Romilor

Grassroots

   Fotbal Street

Proiectul „Fotbal pe strada romilor” este un proiect iniţiat de către Asociaţia Judeteana de Fotbal Vrancea în parteneriat cu „Federatia Romana de Fotbal si Consiliul Local al Orasului Marasesti”institutii  care vor  asigura logistica necesara derularii intregii actiuni .

177750_388843447845325_2090782085_oAcţiunea are drept scop incluziunea socială a romilor şi combaterea discriminării în rândul populaţiei de etnie romă, fiind stiut faptul ca fotbalul poate fi şi instrument de dialog cultural. În centrul proiectului se afla campaniile care vizeaza cresterea nivelului de educatie si a sanselor de practicare a fotbalului în rândul comunitatii rome, precum si eliminarea discriminarii acestora. Federația Română de Fotbal a fost activă în lupta împotriva rasismului – sportul joacă un rol aparte în schimbarea atitudinii colective în societate. În ultimii ani, s-au făcut multe lucruri pentru a combate actele de rasism din cadrul meciurilor de fotbal. Iar acum, cluburile sportive sunt în măsură să ducă mesajul dincolo de porțile stadionului și să îi dea pe jucătorii de fotbal de diferite etnii drept exemplu de campioni și modele în lupta împotriva rasismului din cadrul comunității.

1-Componentele proiectului:

 • Îmbunătăţirea  imaginii comunităţii romilor şi diminuarea prejudecăţilor care există faţă de romi. Printre activităţile proiectate: evenimente publice, animaţie stradală/ Fotbal in strada.
 • Sprijin in viitor pentru tinerii romi, selectaţi după anumite criterii, în vederea dezvoltarii unei cariere fotbalistice profesionale, fie ca sportivi sau instructori-antrenori.

2-Obiectivele în atentie:

 • Creşterea şanselor de integrare a romilor prin fotbal, depăşind tendinţele de discriminare care se mai manifestă încă în societatea noastră.
 • Sprijin efectiv pentru tinerii selectaţi în dezvoltarea lor personală şi construirea unei cariere profesionale, legate de fotbal(indrumarea lor catre cursuri de instructori si antrenori de fotbal si catre cluburi de fotbal pentru jucatorii talentati de perspectiva)
 • Susținerea integrarii pe viitor a  echipelor din comunități etnice și jucători în fotbalul de bază.
 • Întărirea și ridicarea capacitatii fotbalului si a sportului in general de a eradica discriminarea la nivel local.
 • Utilizarea fotbalului drept instrument a dialogului intercultural și a înțelegerii între minoritățile și majoritățile populațiilor.
 •  În cele din urma, cheia o reprezinta schimbarea autentica a comportamentului, iar acest lucru îi priveste atât pe cetatenii romi, cât si pe ceilalti in consecinta pot participa la aceste maanifestari si copii din alte nationalitati.

3-Activitati propuse:

 • Meciuri de Fotbal Stret pentru copii și juniori
 • Competiție de picturi – Fotbalul pentru egalitate
 • Masa rotundă – Fotbalul și Integrarea Romilor(discutii despre posibilitate de participare a echipelor din comunitati la campionatele judetene de copii si juniori)
 • Expoziție de foto – Sportul împotriva rasismului în Romania ,prezentarea unor modele de sportivi de performanta din randul comunitatii .(avem acceptul jucatorului Banel Nicolita de a folosi imaginea si numele sau)

În acest moment, proiectul se află în faza de pregătire când echipa de proiect respectiv Dan Dumitru – Presedintele AJF Vrancea si Adrian Pigulea responsabilul UEFA Grassroots Programe din cadrul FRF împreună cu  reprezentantii  romilor şi cu alte instituţii si ONG-uri din Vrancea identifică cele mai bune mijloace pentru atingerea obiectivelor.  În acest context, in urma discutiilor purtate cu  reprezentanţi ai unor organizaţii ale etnicilor romi din Vrancea, de la Inspectoratul Şcolar Judetean Vrancea ,de la  Institutia Prefectului Vrancea si Inspectoratul de Politie Vrancea, precum si cu dl Ciobotaru Liubian, presedintele P.R. Pro Europa Filiala Vrancea sucursala Marasesti am hotarat ca aceste actiuni sa aiba loc in Orasul  Marasesti unde convietuieste alaturi de romani cea mai mare comunitete de romi din Vrancea. Scopul este  desfasurarea unor manifestări sportive coraborate cu activitati educative intreprinse de ONG-uri si institutii abilitate care se vor termina  în data de 6 aprilie 2014 cu festifitate de premiere a celor mai bune echipe.

4-Organizarea evenimentelor

AJF Vrancea va subventiona transportul copiilor din zona Panciu lucru de care se va ocupa  Fundatia Rom pentru Rom din localitate.

AJF Vrancea va asigura montarea terenului de joc in Orasul Marasesti dupa cum urmeaza:

04-aprilie terenul va fi montat in orasul Marasesti unde vor avea loc meciuri amicale si demonstrative. Se incep inscrierile  pe  categoriii de varsta ,respectiv U12 si U14 (estimam participare numeroasa)

In functie de echipele inscrise se vor forma 2 grupe de 4-5 echipe la fiecare categorie (maxim total 20 echipe)care vor juca in sistem campionat urmand ca mai departe in semifinale sa mearga primele doua  clasate din fiecare grupa care vor juca dupa sistemul 1 cu 2 din fiecare grupa,invinsele finala mica invingatoarele finala mare.

05 aprilie meciuri de calificare pentru faza finala–

Fiecare jucator va primi echipament de joc iar toate echipele vor primi cate o minge..(total 20 mingi)

Castigatoarea  va primi 4 mingi ,echipa finalista 3 mingi,locul 3 va primi 2 mingi locul 4 va primi o minge.

Se vor mai acorda premii speciale unde se vor mai distribui 10 mingi..

In zilele premergatoare fazei finale se pot organiza concursuri de tras la poarta la punct fix precum si activitatile adiacente proiectului :Competiție de picturi, Masa rotundă, Expoziție de foto

06 Aprilie –se vor desfasura finalele cu cele mai bune 4 echipe la fiecare categorie de varsta si bineinteles va avea loc festivitatea de premiere a jucatorilor prin programul U.E.F.A.Grassroots

  .

Total premii oferite:

– 50 de Mingii de fotbal asigurate de FRF

-50 compleuri de joc asigurate de FRF

-20 de echipamente de portar asigurate de AJF Vrancea

-10 compleuri de joc asigurate de AJF Vrancea

-6 trofee pentru locurile 1,2,3 la fecare categorie asigurate de AJF Vrancea

-100 de diplome de participare asigurate de AJF Vrancea

Premii speciale-asigurate de AJF Vrancea(cel mai tehnic,golgheter,cel mai bun portar)

Regulament Football Street

Competitia este destinata copiilor cu virste de sub12  si 14ani. Copiii nascuti 2002 si mai mici vor evolua la categoria copii, iar cei nascuti inte 1999 si 2001 vor evolua la categoria juniori

 Are drept de participare orice echipa constituita pe scoala, cartier sau pe loc , competitia este destinata tuturor si are ca scop atragerea copiilor  catre sport

-Se vor juca doua reprize a 10 minute in echipe formate din 3 jucatori de cimp si 1 portar .

-Mingea este afara din joc doar atunci cind sare mantinela, repunerea mingii in joc se va face cu mina doar pe jos (rostogolita)-adversarul trebuie sa pastreze o distanta de 3 m fata de jucatorul care repune mingea in joc.

-Portarul  va repune mingea in joc doar cu mina pe jos indiferent de situatie.

Portarul nu are voie sa iasa din suprafata de pedeapsa(careu) in nici o situatie,in caz contrar se va executa lovitura libera indirecta.

-Sprijinirea unui jucator de mantinela este  sanctionata cu fault si mingea va fi repusa in joc de adversar cu mina rostogolita pe jos ca si in cazul autului.

Pentru toate celelalte abateri  mingea va fi repusa in joc cu piciorul.

Toate celelalte reguli sunt specifice jocului de minifotbal si se aplica corespunzator